logo zzt

Meer over Zen Zien Tekenen

Het Zen Zien Tekenen is een manier om de dagelijkse dingen om ons heen met andere, nieuwe ogen te gaan zien Het is een vorm van stille, maar actieve meditatie: je zondert je niet af, maar je bent juist volop aanwezig in het hier en nu. Dit helpt om met volle aandacht in het leven te staan.

Tekenen kun je overal en alles. Alles in onze omgeving is onderwerp en alle gewone dagelijkse dingen worden bijzonder als je ze ziet met een tekenoog. Al tekenende ga je zien en al ziende ben je verbonden met dat wat je ziet.
Het Zen Zien Tekenen is ontwikkeld door de Nederlands-Amerikaanse kunstenaar Frederick Franck. Hij noemt deze vorm van tekenen een oefenweg in het zien met onbevangen ogen, een weg die ons in direct intiem contact brengt met de zichtbare wereld en daardoor met onszelf.
Om Zen Zien Tekenen te leren beoefenen is het niet nodig om ervaring te hebben met tekenen of meditatie. Het gaat bij Zen Zien Tekenen niet om het resultaat. De belangrijkste oefening is juist het loslaten van onze gerichtheid op techniek en resultaat. Als dat lukt ontstaat de ervaring van het zien.

 

Introductie in het Zen Zien Tekenen

Tijdens een introductiedag of -cursus wisselen we tekenoefeningen af met korte zit- of loopmeditaties. We doen oefeningen in waarnemen, in aandacht en in het oefenen van onze tekenhand. We werken binnen of buiten, zittend of lopend, maar altijd in stilte. In het begin gebruiken we vooral een eenvoudig (vul)potlood, maar uiteindelijk is er geen beperking aan het gebruik van materialen of technieken.

 

Vervolg

Als je de smaak te pakken hebt zijn er mogelijkheden voor doorlopende cursussen waarin je deze vorm van tekenmeditatie en aandacht samen met anderen steeds verder verdiept. Iedereen die een of meer introductiecursussen of workshops heeft gevolgd is ook welkom bij de losse tekendagen die op diverse mooie plekken in het land worden georganiseerd. Tijdens zo'n bijeenkomst wordt getekend maar is er ook tijd voor ontmoeten, uitwisselen en elkaar inspireren.

Kom meedoen en ervaren!

Contact

Voor meer informatie kunt u contact opnemen.

Facebook

Bekijk het laatste nieuws op onze facebook pagina.

Nieuwsbrief

Wilt u ook op de hoogte blijven van onze activiteiten?
Schrijf u dan in voor onze nieuwsbrief.

Quotes